2. mai, 2012

FINN JOHANSEN

02.05.12

TIL MINNE....
I dag kom det triste, triste budskapet om at Finn Johansen (født: 1.oktober 1946) har gått bort den 29.april 2012. Våre tanker går til Lidvor, Tanja og Frid med familier. Finn har satt sine spor i våre liv med sine hunder, og sitt fantstiske humør og klokskap. Han var en ener når det gjaldt hund, og har hatt stor betydning for Gordonsetterens avl i Norge.

Ikke en tur på fjellet har vi vært på uten at en tanke på deg har streifet oss, bålplassene dine som du har vist oss, der neveren lå klar når vi skulle telle ryper. Jaktprøvene har ikke vært det samme uten deg, alle turene med deg, Lidvor og dine fantastiske hunder. Mang en gang har vi sagt og tenkt på hvor mye vi savner deg i hundemiljøet.
Du har vært et forbilde for oss som er "ny" i gamet.
Du har mang en gang sagt store, kloke ord som senere har fulgt oss. Husker en gang, da du fikk Cacit på Amigo og folk kom og gratulerte deg og bemerket for en god hund du hadde. Da sa du så lurt, at for meg er hunden like god i dag, som i går.

Tusen takk for at vi har fått lov til å bli kjent med deg og dine. Du var en fantastisk flott venn, hundemann og turkamerat. Det er en ære å ha fått jaktet sammen med deg og dine hunder, samt å ha hund etter blodet ditt...
Finn, du vil alltid ha en plass i våre hjerter.... Hvil i fred

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Graneskogens Amigo i stram stilfull stand.
Da Finn ble syk høsten 2010 bodde Amigo hos oss ei stund. Vi stilte han på prøver og håpet at Finn skulle komme sterkt tilbake. Men sånn ble det ikke, du hadde fått kreft i hodet. Det ble ei tøff tid for deg og din familie. Vi håpet til det siste at du skulle bli frisk igjen. Amigo ble årets Gordonsetter og VK hund 2010.


 Det var en drøm å jakte med Amigo og X i lag..... Her er Amigo i en av pausene.. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Teksten er skrevet av Ola Dyrstad (Kennel Reisarypa)

Årets Gordonsetter og Årets VK hund 2010:

06727/02 Graneskogens Amigo (Graneskogens Ameletus - Tanja) Eier: Finn Johansen. Oppdretter: Finn Johansen.

Grunnlaget for tittelen har Amigo lagt ved følgende resultater i 2010: 2 x 4 VK, 2 x 2 VK, 2 VK fin, 2 VK m res. CACIT, 1 VK m CACIT, 2. pr NM Lag og 5. pr NM Lag.

Amigo er 4. generasjon i rett nedadgående linje i Finn Johansens oppdrett.
Det hele startet med Auro-Nasa's Troika. Troika fikk 6 valper med Kruttrøyken's Igalo og en av disse var Gaisa som Finn beholdt. Hun fikk i 1988 10 valper med Vinterveiens Bliss, en av dem var Graneskogens Blizzy, som ble igjen hos Finn. I dette kullet var også NJCH Graneskogen's Shott som var en gjenganger på premielistene midt på 1990 tallet. Blizzy var godt premiert i VK, med 1 VK m CK som den beste premien. Hun fikk et kull med valper med Faksfjellet's Blesen II, og her kom Graneskogen's Ameletus. Ameletus ble parret med Tanja, og Amigo kom til verden i desember i 2001.

Det var kortversjonen, vi skal ta det litt mer nøye. Amigo er altså etter Graneskogen's Ameletus og Tanja. Tanja er fra et sterkt kull fra det som senere skulle bli til Kennel Varangervidda. I dette kullet er det flere som har bemerket seg. Vi har Alma Rr som vant Arctic Cup i 1995. I kullet var også NJCH Arja som bl.a. hadde 3 x 1.AK skog m ÆP og 1.VK m CACIT.
Tanjas foreldre var NUCH Jerveskaret's Tru og Rippy's Kaisa. Kombinasjonene ble gjentatt året etter, og her kommer hunder som Varangerviddas Toya med flere 1. AK, Varangerviddas Rakki med 1. VK, Varangerviddas Troll med flere 1. VK høyfjell og flere 1. AK skog og NJCH Varangerviddas Tausa med bl.a. 1. VK m CACIT.

Tanjas far, Jerveskaret' Tru, har vært en av de store avlshundene. Kanskje ikke i form av at han har avlet så mye (er registrert med 66 avkom på DogWeb), men heller fordi han avlet veldig bra. Noen er nevnt over, men jeg kan også nevne NUCH NJCH NV-88 Rørosviddas Tatra IV og Skartun's Irgas. Irgas var den første Gordonsetter som vant Arctic Cup, allerede i 1991.
Tru har en meget høy premieringsprosent på de avkom som er stilt på jaktprøve. 71,4 % i UK, 63,2 % i AK, 63,6 % i VK og 77,8 % på skog.

Amigos far, Graneskogen's Ameletus, sanket masse premier. Han har bl.a. 6 x 1 UK. Han fikk 1. AK på sin første start i klassen og etter det "herjet" Finn og Ameletus i VK i 8 år. Sin siste VK premie var en 3 VK som Ameletus fikk like før han fyllte 10 år !
Ameletus var et resultat av en linjeavlsparring på en av den tidens største hunder, Vinterveiens Bliss. Bliss er både farfar og morfar til Ameletus. Ameletus har således en innavlskoeffisient på 18,213 %, noe som med dagens avlspolitikk ville vært altfor høyt. Men at det fungerte for Finn Johansen, er det liten tvil om
Erik Petersen skrev et minneskrift over Ameletus. Kan leses nedenfor.

Amigo har også gitt gode avkom. Når vi ser på NGKs Norges Cup for VK i 2010, så gikk seieren til Amigo, sønnen Taiko ble nummer 2 og en annen sønn, Svartvannet's Mr. X ble nummer 4.
Statistikken viser at Amigos avkom har gode viltfinnerindexer både i UK, AK og VK.

 


 

 

"Vi mindes Ameletus"

En af NGK´s store vinderklasse hunde, Graneskogen´s Ameletus 06357/96, havde sin sidste dag i fjeldet 11. Marts i år.

Med sin ejer og opdrætter Finn Johansen fra Ytteren drog de til fjelds og Ameletus sluttede sin livsring her - det sted han elskede mest af alt.

Ameletus stammer helt tilbage fra Finn´s start med Gordon settere i midten af 70érne.
Kennel Graneskogens var knapt etableret ved navn. Stammoderen Auro Nasa Troika fik i 1981 et kuld hvalpe, hvoraf Finn beholdte Gaisa.
I 1988 fødte Gaisa med Vinterveiens Bliss som far, et fint kuld hvor bl. a. Graneskogens Shott (dygtig VK hund med 3 x 1. VK semi med både CK og CACIT) samt søsteren Graneskogens Blizzy (også 1. VK) stammer fra. Blizzy blev tæven der førte blodet ind i nyere tid.

Parret med Faksfjellets Blesen II - som også var en søn af datidens stjerne Vinterveiens Bliss - fødte Blizzy 27. november 1995 bl.a. Granneskogens Ameletus. Finn havde modet til at linieavle konsevent på måske det bedste jagtblod som fandtes på daværende tidspunkt og tro mod sit ideal, prioriterede han exteriøret lidt ned og jagtegenskaberne op!
Bliss er således farfar og morfar til Ameletus, hvilket skulle vise sig som en klog avlsfilosofi. Det afspejles tydelig i nutidens VK CUP.

Efterfølgende generationer viste os styrken i dette blod, men i dag "forbyder" moderne dataprogrammer mm. den slags avl.
Dengang var det en menneskelig vurdering og ikke en computer, der viste os hvad avl går ud på!
Ameletus har kun været udstillet en gang og fik da 3. AK.... MEN....

I skogen og på fjeldet var han en Konge. Fra 1997 til 2005 opnåede Ameletus 43 præmieringer på jagtprøve.

Heraf 6 x 1. UK. Efter sin 1. AK i 1998 på Lifjellet opnåde han et hav af VK placeringer: 6.VK og 5. VK en gang hver - 4 x 4. VK - 7 x 3. VK (2 x finale) - 9 x 2. VK (heraf et CK og 1 x Res Cacit samt nr. 2 på NNM finale) - 9 x 1. VK (heraf to med cert og 1 x HP / Cert i Sverige)

I avlen har Ameletus sat sine tydelige spor. NGK´s VK CUP domineres totalt af hans søn, Finns nuværende Graneskogens Amigo, som nu har 8 x 1.VK og er Norsk Jaktchampion.

På de efterfølgendde to pladser kommer Ameletus sønne sønner Svartvatnes Mr. X og Taiko (begge efter Amigo). En enestående flot præstation.

Personligt har jeg mødtes med Finn og hans skrappe hunde flere gange på prøver i Norge (Børgefjell og Kongsvoll).
Men at påstå at jeg kender Ameletus "personligt" vil nok være en tilsnigelse. Desto mere beæret blev jeg, da Finn ønskede at jeg skrev lidt om denne utrolige Gordon setter. Det ville jeg gerne, idet hele Finns opstart med vor race er med i bogen "Gordon setteren - på vej mod år 2000", og derfor mig bekendt!
Men at overgå den personlige hilsen fra familien og matmor Lidvor, det vil ikke forsøge. Derfor skal Lidvors ord være de sidste :-)

"11 mars var en tung dag for hele familien, både store og små. Ameletus hadde nådd en anseelig alder og vi hadde i lang tid grudd oss for det uungåelige.

Den tunge turen til veterinæren var blitt utsatt flere ganger. Dette er noe de fleste hundeeiere kjenner til.

Ingen av oss hadde lyst på oppgaven, men til slutt dro far på fjellet og mor til byen…… Ameletus var kommet til veis ende, men i mitt stille sinn håper jeg han jakter videre på Vår Herres enger og at her er dommerene av det rettferdige slaget.. Han var en unik jakthund, var det ei rype ja så fant han den.

Lista med jaktpremier han etterlater seg er respektabel.. Den er så lang at de færreste kan ta opp kampen mot den.

Men mesteparten av livet var han et familiemedlem som alle var glade i, ungene var opptatt av han og hans sosiale vesen fikk de fleste hjerter til å smelte".

 

Venlig hilsen Erik P
distrikskontakt DK "syd"

 

NM lag høyfjell 2009

NM Lag går på Hjerkinn Nord. Dommere er Frank Øwrewall og Steinar Høgaas, og skyttere er Hans C. Olsen og Iver Melby.

Gordonsetter laget består av disse:

NJCH Graneskogens Amigo Eier og fører: Finn Johansen
NUCH Finnvolas Tiri Eier og fører: Bjørnar Boneng (lagleder)
Rypedalens Mini Eier og fører: Thomas Bull Enger

 

NM-lag vinter 2010

Amigo, Gild og Taiko!

Det gjelder å ha is i magen! Grunnet vinterens mange avlysninger av prøver valgte avlsrådet å avvente også siste prøvehelg før laget til årets NM vinter ble tatt ut. Amigo til Finn Johansen var egentlig klar før helgen, men skrev søknaden på nytt med store bokstaver i helgen ved å hente hjem 2.VK finale. Gild til Roald Fjæraa hentet denne helgen både 3.VK kval og 1.VK finale. Taiko til Gunnar Skår vartet opp med 2.VK kval og 3.VK finale. Det betyr at vi stiller med et lag på Andøya førstkommende torsdag som er i form. I tillegg er det et rent nordnorsk lag! Vi kommer til å følge dere med spenning og ønsker laget lykke til!

Laget:
06727/02 NJCH Graneskogens Amigo Eier og fører Finn Johansen
03572/04 Klettkovens Gild Eier og fører Roald Fjæraa
13696/06 Taiko Eier og fører Gunnar Skår

Reserve:
11170/06 Svartvatnets Mr. X Eier og fører Geir Schei

Lagleder:
Bjørn Morten Baardvik fra Avlsrådet


Uttak til NM Høyfjell lag 2010

Lagutaket til NM lag er foretatt og følgende skal representere NGK i 2010...

 

GS-laget 2010   Eier: Fører
GS Graneskogen`s Amigo 06727/02 Finn Johansen Geir Schei
GS Bjørklitoppens Madonna 18300/07 Sverre Ragnar Andersen Sverre Ragnar Andersen
GS Smølarypas Ante 04471/03 Steinar Einvik Steinar Einvik
       
Reserve:      
Resdalen Rypi 22632/06 Bjarne Engen Bjarne Engen
       
Lagleder:      
Bjørnar Boneng    

 

 

 

Ny VK premie på Amigo i nord!

Graneskogens Amigo forsetter å sanke VK premier til sin ellers rikelige beholdning dette året! Denne helgen ble det en 2.VK på Rana JFF sin prøve!

Graneskogens Amigo (06727/02) er etter Graneskogen`s Ameletus og Tanja, og eies av Finn Johansen. Geir Schei har ført Amigo til sine premier denne høsten.

I år kan Amigo skilte med følgende premier:

- 1.VK m/Cacit
- 2.VK m/Res Cacit
- 1.VK kval
- 2.VK finale
- 2 x 2.VK finale
- 4.VK kval
- 2. pr. NM lag (vinter)
- 5. pr. NM lag (høyfjell)

 

NGK gratulerer med en imponerende merittiste i 2010!

 

1.VK m/Cacit til Amigo

Graneskogens Amigo og Finn Johansen fortsetter der de slapp i fjor, og gikk til 1 VK med Cacit på Namdal Fuglehunklubbs prøve på Lifjellet 5.-7. mars 2010.

NGK gratulerer!

 

 Høstjakt i Grane - Ameletus, Amigo og Aleta

 

 

 

 

NJCH Graneskogen's Amigo gjør det godt!

Graneskogen`s Amigo (06727/02) med eier og oppdretter Finn Johansen gjorde rent bord under Bodø JFFs prøve på Saltfjellet. 1VK kval og 1VK finale m/ CACIT!

 

Amigo blir med dette NJCH!

Gratulerer Lidvor og Finn Johansen, og lykke til under NM!

 

 

 

Har "lånt" artikler fra NGK`s sider. Der kan dere lese mere om Finn Johansen og hans hunder fra GRANESKOGEN